skip to Main Content
Nå Kan Du Sjekke Badetemperaturen I Soløyvannet

Nå kan du sjekke badetemperaturen i Soløyvannet

Badetassen har endelig kommet til Nord-Norge! Torsdag 20. juni sjøsatte vi den første badetassen i Nord-Norge, nærmere bestemt i Soløyvannet i Bodø kommune. Badetassen måler vanntemperaturen hele døgnet slik at du som bor i Bodø kan sjekke på nett om det er badetemperatur – eller ikke.

Her kan du sjekke badetemperaturen i Soløyvannet akkurat nå!

Her sjøsetter ordfører Ida Pinnerø den første Badetassen i Nord- Norge. Foto: Truls Naas

Badetassen markerer et steg i riktig retning av smart-by for Bodø kommune. Dette er et samarbeid mellom kommunen, Signal Bredbånd og Altibox, og er et pilot-prosjekt for LoRaWEB- teknologi, altså sensorteknologi. Måling av badetemperatur er bare en av mange smarte ting man kan bruke denne typen sensorteknologi til.

Les mer om badetassen her.

Det ble jubel fra 5-klassingene ved Bodøsjøen skole da Badetassen var sjøsatt. Foto: Truls Naas.

Ordfører Ida Pinnerø var med da Badetassen ble sjøsatt i Soløyvannet, og det ble stormende jubel fra 5.klassingene ved Bodøsjøen skole som var med for å teste om temperaturen stemte. De syntes det var veldig bra at de nå kunne gå inn på nett for å sjekke badetemperaturen.

– Dette bygger opp under alt vi gjør i smart-satsingen, ved å ta i bruk ny teknologi for å gjøre byen til et bedre sted å leve, bo og arbeide i, sier Marianne Bahr Simonsen i Bodø kommune.

Energieffektiv sensorteknologi

Pinnerød forteller at det er et artig prosjekt å være med på. I tillegg til å legge ut en «badetass» ved Soløyvannet skal det plasseres en i Geitvågen.

Da Badetassen ble sjøsatt viste den en temperatur på 13,5 grader. Den friske temperaturen stoppet verken 5- klassingene, ordføreren eller Signal-gjengen fra å vasse i Soløyvannet. Enkelte hardhauser tok til og med et par svømmetak for å markere sjøsettingen.

LoRaWAN teknologi er sensorteknologi som verken krever mye data eller strøm for å kunne gjøre målinger. Dette gjør teknologien svært energieffektiv, og bidrar til at den ikke trenger å vedlikeholdes så ofte.

– Dette kan være med på å spare kommunen for mye tid. Etter hvert håper vi å kunne få på plass flere sensorer med ulike bruksområder. Eksempler på dette er sensorer som kan måle mengden pollen og støv i lufta. Et annet eksempel er sensorer i bakken som måler temperaturen på asfalt. Da blir det enklere å vite når man skal strø og ikke, så her er det mange muligheter forteller Stine Værang, leder markedsstøtte og samfunnskontakt i Signal.

Fra venstre: Ordfører Ida Maria Pinnerød, Stine Værang og Marianne Bahr Simonsen. Foto: Truls Naas

Ordfører Pinnerød forteller at dette er første prøvestein i satsingen, og sier det er viktig å ha en samhandling med innbyggerne i Bodø for å se om dette er noe som faller i smak.

– Dette er en liten test. Vi håper det kan være med å gjøre livet litt lettere for folk. Dette er en fin måte å markere det på, sier hun.

Slik ser Badetassen ut i Soløyvannet. Den skal ligge og måle vanntemperaturen gjennom hele sommeren. Foto: Truls Naas.

– Vi håper badetassen vil være både til glede og til nytte for folk i Bodø kommune, sier Værang.

Back To Top